Zöldborsós virslis ragu krumpli pürével:
A raguhoz:
1/2 kg zöldborsó ( fagyasztott vagy idény idején friss)
4-5 db virsli - felkarikázva ( sima egyszerű nem kell juhbeles)
1 fej hagyma ( nagyobb)
só , bors, pirospaprika
pici liszt
Köret:
1,5 kg krumpli
ízlés szerint vaj, tej, tejföl
só, szerecsendió
Elkészítés:
Készítünk egy pörkölt alapot. Megfonnyasztjuk a hagymát, közben meglehet sózni ettől enged egy kis vizet ezért nem fog megégni. Pirospaprikát szórunk rá, tehetünk bele egy kis piros aranyat is. Bele öntjük a borsót és felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi és puhára főzzük. Amikor a borsó kész beletesszük a felkarikázott virslit felforraljuk, amikor forr kicsi lisztet szórunk a tetejére, ez egy kicsit meghúzza nem lesz nagyon híg, meg így finomabb is. Liszt helyett kukorica keményítővel is lehet sűríteni.
Krumplit megfőzzük összetörjük, ízesítjük.
Ár: 600 FT / 4-5 adag
Tojás pörkölt, rizzsel vagy tésztával:
10 db tojás
1 nagyobb fej hagyma
1 dl tejföl
pici olaj
só, bors, pirospaprika, pici morzsolt majoranna
rizs vagy tészta
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük, négybe vágjuk közben elkészítjük a pörkölt alapunkat. A pörkölt alapra tesszük a négybe vágott tojásokat, egy párpercig összefőzzük a tejfölt egy pici vízzel kikeverjük és a tojás pörkölthöz adjuk. Rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
Ár: 600 Ft / 4 adag
Pizza :
1 kg liszt
6 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 marék só
1 marék cukor
1 üveg bolognai szósz
sajt, sonka, szalámi, kukorica, borsó stb.
Ezt akkor szoktam készíteni, amikor vannak maradékaim.
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben és a marék cukorral felfuttatom. A lisztet és a sót összekeverem, bele öntöm az élesztős és a sima vizet géppel vagy kézzel jól megdagasztom kb.: fél órára félre teszem kelni.
Mi a vékony tésztát szeretjük ezért én háromba veszem, természetesen aki a vastag tésztás pizzát szereti az két részt vegye.
Kinyújtom a sütőben lévő nagy tepsi méretére, alá sütőpapírt szoktam tenni, megkenem a bolognai szósszal, rászórom a rászórni valót, sajt a tetejére be a sütőbe kb. 30 perc és már fogyasztható is.
Nagyon finom és nagyon laktató!
Ár: 800 Ft / 5-6 adag
Csirke vagy pulyka ragu leves:
30 dkg pulyka vagy csirke hús
olaj
1 /450 gr/ zacskó vegyes / borsó, sárgarépa/ zöldség
2 szem burgonya kockára vágva
1 kis doboz tejföl vagy tejszin
1 tk szárított tárkony
só, bors,
2 db leveskocka
Elkészítés:
A húst apró kockákra vágjuk kevés olajon fehéredésig pirítjuk, felengedjük kb. 2- 2 ½ l vízzel 10 percig főzzük, hozzáadjuk a fagyasztott zöldséget és a burgonyát ízesítjük. Mikor már minden megfőtt a levesben behabarjuk / 2-3 ek. lisztet elkeverjük a tejföllel vagy a tejszínnel felengedjük forró levessel, összekeverjük egy – két percig főzzük még és már tálalható is.
Ár: 750 Ft. / 4-5 adag